Jak zatočit s nachlazením?
Zdravím Vás, čtenáři,
v čase mlhavých rán a večerů, prvních mrazíků a lehkých depresí z blížících se nejhezčích svátků roku. Zapomněli jste si šálu a pevné boty a mrazí Vás už od rána? Vždyť jste na jaře sbírali bezový květ na čaj a ocet (ten na horečnaté stavy – vata smočená do dlaní či navlhčené ponožky), pampeliškový med se Vám povedl a na sobotní procházce jste si jistě všimli té spousty dosud zeleného malinového a ostružinového listí, sem tam i jahodníku, hrdě vztyčeného květu řebříčku a čerstvých vršků kopřiv. To vše Vám příroda ještě nabízí, smotejte do novin na 2 dny, pak usušte anebo užijte hned. Kromě hrnku voňavého čaje, umyvadlo s horkou vodou a solí na nožky, popř. cibulačku, česnečku, bramboračku a do postele s detektivkou. Ráno jste buď fit, pak to bylo jen nachlazení, nebo na Vás někdo prsk‘, pak je to na Kč 30,- nebo už víc?
Do čaje stačí i slupky z jablíčka a lžička strouhaného oddenku zázvoru. Zahřeje stejně jako grog, který nevylučuji. Zbytek zázvoru (až Vám bude líp), v zájmu svého duševního zdraví, použijte do zázvorek (starodávné vánoční sušenky). Recept je v každé starší kuchařce a jejich předností je, že se musí péct s předstihem, schovat do krabice a zapomenout až do Štědrého dne.. Vědomí, že již máte vlastně upečeno, Vám dá pocit dobře vykonané práce a ještě ušetříte až 450,- Kč/kg za koupi vánočního pečiva. Ochutnala jsem letos jedlové víno, věřte: něco úžasného. Přeji krásný zbytek roku.
Jana Zoubková
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář